donderdag 27 juni 2019

De Russen en EV's | 28-6-19

Rusland in.

Zoals gezegd zijn er drie goeie internationale chargecard maps maar geen van deze laat een laadpaal zien in Murmansk. Geen EV's in Murmansk dus. Of allemaal eigen laadpalen ? Onwaarschijnlijk. 

Plugsurfing laadpalen


Chargemap laadpalen volgens ChargeMap


NewMotion laadpalen

Ook OpenChargeMap laat niets zien in Rusland. Wel die in Kirkenes net als PlugShare.


OpenChargeMap laadpalen

Maar PlugShare toont een laadpaal in Murmansk.


Laadpalen volgens PlugShare

Gelukkig geeft PlugShare ook additionele info over elke laadpaal. Met gebruikers feedback. Erg handig. En nu maar hopen dat'ie werkt en gebruikt kan worden :-)

De laadpaal is van het hotel en is de enige in Murmansk. Na uitvoerig contact te hebben gehad met het hotel hebben die bevestigd dat hij operationeel is en beschikbaar tegen een betaling van 2,5 euro. Rusland he. Elke destination charger bij een hotel is gratis voor de Tesla maar niet in Rusland dus. Nu is tweeënhalve Euro natuurlijk niet veel en met 100 kW geladen is dat 500 km tegen een halve cent per kilometer. Kom er maar eens om. 

De afstand van de fastcharger in Kirkenes naar Murmansk is 223 km. Met een volle batterij is dat geen enkel probleem en hebben we zelfs voldoende range om rond te kijken in de stad en omgeving.

De fastcharger in Kirkenes is ook een verhaal. Hij is te zien op OpenCharge en PlugShare maar niet bij de andere drie. Daar zit wat achter. Wat spitwerk leerde ons dat hij gratis is ! Een initiatief van iemand of de gemeente. In de communicatie met iemand over de charging mogelijkheden in Murmansk kreeg ik ook een contact in Kirkenes. Een vriendelijke Noor met de naam Finn. Waarschijnlijk verwijst die naam meer naar het gebied Finnmark waar we doorheen rijden dan naar Finland. Maar zeker weten doen we dat natuurlijk niet. Finn deelde ons mede dat de lader in Kirkenes gratis was. Kan het nog waar zijn vandaag de dag.

Vertrek uit het hotel in Skaidi betekend sowieso dat we afhankelijk zijn van chargers die niet 100% bevestigd zijn dat ze toegankelijk zijn voor ons. 
Ik moet u eerlijkheidshalve melden dat ik terugkom op mijn eerder gedane uitspraak dat wij geen last hebben van 'range-anxiety'. Dat hebben wij in dit geval wel enigszins. 

Overigens later meer over het fenomeen 'range-anxiety'.






 --- 28-6-19 ---






Geen opmerkingen:

Een reactie posten

71°10’ 21” & Murmansk : a great EV trip

Een geweldige ervaring en een onvergetelijke trip ! 71 °  10’ 21”  Samen met de wereldbol het ‘symbool’ van de Noordkaap...