woensdag 19 juni 2019

Het Plan | 19-6-19

Een roadtrip naar de Noordkaap, het noordelijkste puntje van het Europese vaste land.

Klinkt eenvoudig. En dat is het eigenlijk ook wel, maar het vergt wel wat planning en voorbereiding. Met name omdat de Tesla een zogenaamde EV is. Een compleet elektrische auto, ook wel aangeduid als BEV (Battery Electric Vehicle) of ZEV, Zero Emission Vehicle. Dus geen tankdop of uitlaatpijp whatsoever. Een grote en dure duracell op wielen. Of beter gezegd een hele batterij duracelletjes op wielen :-). Ongeveer. Want dat doet een beetje tekort aan de indrukwekkende batterij-technologie die Tesla heeft neergezet. Dus niet ff tanken. Maar plannen en laden.


Met de Tesla Model S 100D genaamd Sluiper-T

De Tesla website (https://www.tesla.com/en_GB/trips) was een goede start.
Start : Herwijnen, Nederland. 
Destination : Nordkapp, Norway.

Et voila .. het onderstaande plaatje kwam naar voren. Do-able zeggen ze dan.

Suggested route en laadpunten volgens Tesla
De rode markeringen in het overzichtskaartje zijn de superchargers waar we zouden moeten laden op de route die we gaan afleggen. En op de website wordt dan ook nog aangegeven hoelang dat laden ongeveer gaat duren.  

Maar zo eenvoudig bleek het toch niet te zijn. Overnachtingen, dingen die we wilden zien, de max af te leggen afstand per dag, rij- en rusttijden, gebieden die niet binnen het bereik van superchargers liggen, laadpalen, laadpassen, aanbieders, netwerken, laadvermogens, charging times en natuurlijk hoe je daar moet en kunt betalen. 

Onderzoek leverde op dat mogelijkheden en prijzen aanzienlijk variëren, er sommige initiatieven zijn van particulieren, bedrijven en locale overheden waar je gratis kunt laden. Maar ook dat je in het ene Europa minimaal 4 laadpassen nodig hebt om ergens te komen. Over liever gezegd om niet stil komen te staan. Maar ook hierover later meer.

En niet te vergeten het wilde idee om als we toch daarboven zijn 'even langs Murmansk te gaan'.

Toen werd het opeens complex want, hoe ver is het eigenlijk, wat is het laatste laadpunt in Noorwegen, kunnen wij daar voldoende 'juice' krijgen, wat voor wegen hebben ze daar, hoe hard kun/mag je, waar in Rusland kun je laden, kun je er überhaupt ergens laden, is er een te gebruiken laadpaal in Murmansk (die het doet!), hebben ze de juiste stekker :-) en kunnen we de afstanden daartussen aan met de batterij. En niet te vergeten; het visum.

Het bleek een hele puzzel. Een redelijke uitdaging in meerdere opzichten. In volgende posts meer over deze onderwerpen.

Vincent had voorgesteld om een GoPro te kopen om daarmee video's en timelapse opnamen te maken. Na wat studie en vergelijk zijn wij nu in het bezit van een GoPro Hero 7 Black. Die moest natuurlijk getest worden en dus ging Vincent op pad. Onderstaand een timelapse videootje van de treinreis tussen Zaltbommel en Lunetten.


Zoals jullie kunnen zien werkt het en dus zullen we op deze blog ook regelmatig verslag doen van de voortgang en wat we onderweg allemaal zien en meemaken middels videotjes en fotos.

Vanzelfsprekend gaan we ook bijhouden wat o.a. de afstanden, laadsnelheden, gemiddeld verbruik en gemiddelde snelheden gaan opleveren aan data. Maar dat zullen we 'beschikbaar maar niet overheersend' inzichtelijk maken alhoewel het natuurlijk wel interessante inzichten kan opleveren. Zeker voor allen die overwegen een EV aan te schaffen of er reeds een hebben. In een andere post zullen we wat uitgebreider ingaan op de data en hoe je die kunt krijgen.

Wat u kunt verwachten op deze blog ??

Mooie foto's en fascinerende videos dat allereerst.
Daarnaast wat informatieve posts over EV-gerelateerde dingen.
Onze ervaringen en observaties. Altijd leuk!
En natuurlijk ons perspectief en commentaar op de dingen :-)


Doel van dit alles? 

Er even echt uit zijn, op weg naar een schijnbaar onbereikbare plek waar de weg ook daadwerkelijk eindigt, ervaringen opdoen & delen en natuurlijk vieren dat Vin z'n diploma heeft! 

Maar ook de fantastische omgeving en natuur in met name het noorden van Noorwegen met zijn majestueuze fjorden en vriendelijk oogende maar vooral kleurrijke gehuchten. En het boven 'the arctic circle' te zijn geweest! 

En een beetje het avontuur van door Rusland reizen met een elektrische auto.



 - 19-06-2019 - 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten

71°10’ 21” & Murmansk : a great EV trip

Een geweldige ervaring en een onvergetelijke trip ! 71 °  10’ 21”  Samen met de wereldbol het ‘symbool’ van de Noordkaap...